Rutes

Turó d’en Serra i Mines de can Palomeres


  • mines can palomeres malgrat

RUTA 3: TURÓ D’EN SERRA I MINES DE CAN PALOMERES

Aquesta ruta, de dificultat mitjana pel desnivell que cal superar en poc espai, us portarà a descobrir el passat miner de la nostra població i contemplar les meravelloses vistes des del cim del turó d’en Serra. Tot caminant, podreu veure les entrades de les mines situades a la part nord de Malgrat, tot i que no està permès d’entrar-hi, per la seva perillositat.

La història d’aquestes mines de ferro va ser breu però curiosa: del 1911 al 1914 l’explotació va funcionar gràcies als esforços d’una empresa francesa, que va construir un telefèric per transportar el material des dels turons fins als vaixells. Aquests vaixells ancoraven al costat d’una plataforma marina per recollir el ferro i endur-se’l de Malgrat. Encara queden testimonis d’aquella explotació. La més coneguda i estimada pels malgratencs és la Pilona, part de la base de pedra que sostenia l’estructura d’aquella plataforma. També n’han quedat d’altres com les restes d’un pont entre turons, l’estació de càrrega o raïls per a les vagonetes que van servir per als 21 carregaments realitzats que van ocupar molts treballadors arribats expressament al poble per a la tasca. Durant la Guerra Civil, les mines també van servir de refugi antiaeri.

Si feu la ruta al capvespre, us hi espera una sorpresa: veure com els ratpenats que van colonitzar les mines quan van ser abandonades surten dels túnels. Estudis recents demostren que la situació geogràfica d’aquests espais ha afavorit els moviments migratoris d’aquests animals i permès que es reuneixin a Malgrat de Mar fins a 19 espècies diferents. Per això l’espai està integrat al sistema europeu de protecció de la naturalesa Xarxa Natura 2000 i forma part de la Xarxa Ecoepidemiològica del Mediterrani Occidental, del qual també formen part institucions de renom internacional com l’Institut Pasteur de París. Els ratpenats de les mines conviuen amb normalitat amb la població i se’ls pot veure a les nits d’estiu volant pels carrers del poble. De fet, són molt bons aliats en el control d’insectes com el mosquit tigre.

Recorregut 5,60 km
Desnivell màxim 229 m
Temps 3 h
CONSELLS:
  • Porteu roba i calçat adient per a la vostra sortida i la temporada.
  • No oblideu de portar aigua i penseu a dur una gorra si fa molt de sol.
  • Consulteu la previsió meteorològica, per si de cas.
  • Agafeu el mòbil per poder contactar amb el 112 si fos necessari.
  • Millor que no sortiu sols; evitareu problemes si aneu acompanyats.
  • Recolliu les vostres deixalles i dipositeu-les al contenidor més proper.
  • Respecteu els camins, els senyals i les propietats.

Necessites ajuda?

Posa’t en contacte amb l’Oficina de Turisme