Parcs

Parc del Castell


 • Parc del Castell Malgrat
 • torre-castell
 • parc del castell malgrat
 • Parc del Castell Malgrat
 • parc del castella malgrat de mar
 • Parc del Castell Malgrat

La millor panoràmica de malgrat

El parc del Castell està situat en un turó, des d’on s’observa una meravellosa panoràmica de tot el municipi. El parc ha estat, des que es va crear, una zona d’esbarjo i lleure comuna de diferents sectors de la població, d’accés lliure i marc de múltiples activitats culturals. S’hi han instal·lat àrees de joc per a infants i itineraris de passeig amb contingut botànic. El parc del Castell ha allotjat en diverses ocasions aplecs de sardanes, les festes del barri de la Verneda, concerts i revetlles populars, entre els actes més destacats.

EL PARC ESTÀ OBERT TOT L’ANY EN L’HORARI SEGÜENT:
 • De juny a setembre de 8h a 23h.
 • D’octubre a maig de 8h a 21h.

              

Serveis

El parc del Castell és per a tothom, així doncs, disposa de serveis adaptats a totes les necessitats. Hi trobareu fonts per beure aigua i lavabos integrats entre la vegetació adaptats a tothom i amb canviadors per als més menuts.

Descarrega’t el mapa PDF

Accessibilitat

Des que es van crear els parcs de Malgrat, s’ha treballat per garantir-ne l’accés a tothom en igualtat de condicions. El parc del Castell, en particular, compta amb un ascensor per arribar-hi des del centre de la població i amb un recorregut accessible que fa que pràcticament tota la superfície sigui transitable per persones amb mobilitat reduïda. Alhora, la disposició de les espècies aromàtiques permet a les persones amb deficiències visuals gaudir de diferents espais olfactius.

Origen

El parc del Castell es va crear entorn de la torre, anomenada popularment la “torreta”, una construcció de defensa vinculada al castell de Palafolls (documentada el 1382) i un dels símbols del patrimoni local. Per les dimensions, se suposa que hauria format part d’un conjunt més ampli. Des del parc s’atalaien les restes del castell de Palafolls i les del castell de Sant Joan de Blanes, la qual cosa fa suposar que la nostra torreta formava part del conjunt medieval de la zona.

Durant la Guerra Civil s’hi establí un niu de metralladores i una bateria de costa i s’hi van construir uns refugis. D’aquests refugis, només es veu l’entrada mig enterrada d’un d’ells; l’altre resta soterrat, com també el parament del mig. La funció històrica de torre de guaita es manté avui amb l’únic objectiu de gaudir de les vistes i descobrir el territori.

Des que es va crear el parc ha acomplert, a més, una funció d’integració social, ja que diverses intervencions han estat objecte de plans d’ocupació comunitària, que han estimulat la creació d’ocupació i la inserció laboral de col·lectius desfavorits. Aquestes accions iniciades els anys 80 han proveït el municipi d’una zona d’esbarjo i lleure comuna per a diferents sectors de la població, d’accés lliure i marc de múltiples activitats culturals.

Consells i recomanacions

 • Us recordem que no podeu portar taules ni cadires de pícnic.
 • Al parc del Castell no poden entrar els animals de companyia ni les bicicletes. Trobareu un aparcament de bicis a l’entrada del carrer Bernat Estornell.
 • És un parc per a tothom, no aneu sense samarreta.
 • No arrenqueu cap planta ni trepitgeu la gespa, recordeu que cal respectar els espais, així tots en gaudirem.
 • No oblideu que hi ha lloc per a tothom, divertiu-vos sense molestar. No porteu aparells de música que puguin destorbar la resta de visitants.
 • Dipositeu els residus a les papereres o als punts de reciclatge, és responsabilitat de tots mantenir net aquest espai de convivència.

Botànica

El parc del Castell desenvolupa una funció de retrobament amb el medi natural, ja que està farcit d’espècies mediterrànies, la majoria autòctones, totes elles perfectament adaptades amb l’objectiu de reduir al màxim el consum d’aigua. El reg és totalment sostenible perquè es realitza amb aigües freàtiques.

Les espècies es troben retolades perquè el visitant pugui identificar-les ràpidament. Aquests rètols tenen també una funció educativa, ja que la mainada pot aprendre quina és la vegetació de l’entorn més proper en un sol parc.

Hi trobareu també una gran extensió de plantes aromàtiques, disposades de manera estratègica, perquè el visitant (especialment les persones amb deficiència visual) gaudeixi d’un recorregut en què l’olfacte és el sentit principal.

La petita brolla de pins us ofereix diversos espais d’ombra des d’on podreu contemplar una vista panoràmica tant del centre de Malgrat de Mar com del Pla de Grau i el delta de la Tordera. El parc també us ofereix una panoràmica de tots els turons que envolten la vila.

El projecte paisatgístic del parc proposa una gran varietat d’espècies vegetals, des d’arbres de fulla caduca a fulla perenne, de diferents mides i volums; cosa que suposa una gran riquesa visual i, a més, converteix el parc en un petit jardí botànic.

El parc intenta reduir al màxim la producció de residus i promoure la reutilització de la matèria orgànica, per aquest motiu s’hi realitza el compostatge de les restes botàniques que s’hi recullen.

Com s’arriba al Parc del Castell?
El parc de Castell està situat en una cota elevada just al centre de la població.

Amb tren:
Un cop baixeu a l’estació de tren de Malgrat, podeu girar a la dreta i agafar el passeig de Llevant fins al carrer de Mar, just on s’acaba la zona de vianants. Pugeu tot el carrer de Mar fins a l’església, i seguiu recte pel carrer Desclaplers fins a arribar a l’ascensor inclinat, que us durà al bell mig del parc del Castell. Aquest servei és totalment gratuït. L’horari de l’ascensor és el següent:

D’abril a setembre:
• de dimarts a diumenge de 8 h a 23 h
• dilluns d’11 h a 23 h.

D’octubre a març:
• de dimarts a diumenge de 8 h a 20.45 h
• dilluns d’11 h a 20.45 h.

Amb cotxe:
Si veniu de Barcelona per l’N-II, entrareu a Malgrat per l’av. de la Costa Brava. Heu de seguir endavant sense deixar aquesta avinguda. Un cop passeu la segona rotonda, trobareu el parc Francesc Macià. Heu de vorejar-lo tot i girar a la dreta pel carrer del Canigó (a la cantonada després del parc). Quan arribeu al capdamunt del carrer, gireu a la dreta pel carrer de Lleida i després de la rotonda ja trobareu l’entrada al parc del Castell. En cas de no trobar lloc per aparcar, podeu seguir recte i arribareu a la rotonda del CAP. A mà dreta hi ha un aparcament que funciona amb disc de control horari, excepte el diumenge.

Si veniu de Girona per l’N-II, heu d’entrar per l’entrada Malgrat Sud. Anireu a parar a una rotonda, agafeu la tercera sortida i seguiu endavant per l’av. de la Costa Brava. Heu de seguir endavant sense deixar aquesta avinguda. Un cop passeu la segona rotonda, trobareu el parc Francesc Macià. Heu de vorejar-lo tot i girar a la dreta pel carrer del Canigó (a la cantonada després del parc). Quan arribeu al capdamunt del carrer, gireu a la dreta pel carrer de Lleida i després de la rotonda ja trobareu l’entrada al parc del Castell. En cas de no trobar lloc per aparcar, podeu seguir recte i arribareu a la rotonda del CAP. A mà dreta hi ha un aparcament que funciona amb disc de control horari, excepte el diumenge.

Zona de jocs per a infants i joves entre 3 i 12 anys
Hi trobareu gronxadors i altres elements de joc de caire educatiu per passar una estona divertida.

Esplanada del Castell
Espai polivalent per a esdeveniments a l’aire lliure.

Zones de descans
Aquestes zones aixoplugades disposen de bancs per poder seure i reposar durant la visita al parc.

Vine i gaudeix de les millors vistes panoràmiques de Malgrat de Mar