Cultura i diversió

Havaneres i rom cremat


  • havaneres Malgrat de Mar

Un dels actes més esperats de l'estiu

L’havanera és un gènere musical que s’origina durant el segle XIX, quan els indians, mariners i emigrants retornats de Cuba cantaven amb nostàlgia records d’aquella terra, generalment a les tavernes. En la versió més pura s’interpreten a cappella, encara que en l’actualitat és habitual acompanyar-les amb guitarres i acordions.

El cremat és la beguda que sol acompanyar les cantades d’havaneres. Aquest costum és originari de la Costa Brava, dels entorns de la zona de Palafrugell. El cremat està elaborat amb rom negre, cafè, sucre, pell de llimona i canyella. Es posa en una cassola de terrissa i s’encén per cremar part de l’alcohol que duu el rom. Un cop el cremat s’apaga; se serveix calent.

A Malgrat de Mar se celebra, dins el marc de la Festa Major de Sant Roc, el primer diumenge del mes d’agost, la tradicional cantada d’havaneres i rom cremat a la platja de Malgrat Centre. A la nostra vila hi ha dos grups d’havaneres: el Grup d’Havaneres La Barretina, nascut l’any 1978, i el Grup Bergantí, nascut l’any 1982.