Cultura i diversió

Els castellers


  • Castellers
  • Castellers
  • Castellers

Com més creix la pinya més creix la colla

Els castells són torres humanes de diversos pisos d’alçada, fins a 10, que formen les colles castelleres, tradicionalment, en festes de pobles i ciutats del territori català. L’estructura d’un castell, de baix a dalt, està constituïda per la pinya, la base que aguanta el pes i on tot el públic està convidat a afegir-se; el tronc, el segon nivell ferm que pot tenir de dos a cinc pisos, i el pom de dalt, els tres pisos més lleugers construïts pels més petits, els dosos, l’aixecador i l’enxaneta. Cada castell s’enlaira al so de les gralles, que toquen melodies tradicionals i mantenen el suspens, marquen el ritme i potencien l’emotivitat del moment. En les actuacions, cada colla castellera es distingeix pel color de la camisa i tots els participants, amateurs, van enfaixats per protegir-se l’esquena i facilitar l’ascens.

Aquesta manifestació cultural tan genuïna i arrelada a la cultura catalana d’avui, va néixer a cavall dels segles XVIII i XIX a Valls, derivada d’una dansa anomenada Ball de Valencians, que acabava amb l’enlairament d’una torre humana. Després d’una primera època d’or a la segona meitat del segle XIX, van patir un període de decadència en què van estar a punt de desaparèixer. A partir del 1926 van començar a ressorgir amb l’aparició de noves colles fora de Valls i a expandir-se per Catalunya i la resta de territoris de parla catalana. La democràcia i l’autonomia els van potenciar i conduir a una explosió de popularitat als anys 90, amb l’assoliment de construccions d’alt nivell i l’arribada als mitjans de comunicació. El 2010 van ser reconeguts Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

La relació del món casteller amb Malgrat de Mar es va fer més estreta el 2013 amb la constitució de la colla de Castellers de l’Alt Maresme, els Maduixots, que representen les sis poblacions que formen aquest territori (Calella, Pineda, Santa Susanna, Malgrat, Palafolls i Tordera). El color de la camisa és el vermell maduixa i el seu lema, Maduixots, amunt!