Cultura i diversió

El correfoc


  • diables-1380x700

Sota el foc dels ratpenats infernals

El correfoc és una tradició catalana que té les arrels en el ball de diables ja documentat en el segle XII, però no va ser fins al segle XX que va prendre la forma actual. A Malgrat de Mar hi ha colla de diables des del 1998, els Ratpenats Infernals, que són els encarregats d’organitzar els correfocs de les festes majors de St. Roc i de St. Nicolau.

Un correfoc és un espectacle pirotècnic que fa un recorregut pels carrers de la vila. Durant la cercavila els diables i les diablesses porten unes forques carregades amb carretilles (uns petards especials que creen una pluja de foc i que al final exploten). Els participants dansen sota aquestes guspires juntament amb els diables al so de la música dels tabals. La pirotècnia, principalment, està dipositada dins d’un carro que normalment va darrere dels diables i de la música. Durant el recorregut, els participants també poden trobar sorpreses en forma de cascada de foc o de traca, que obligatòriament hauran de travessar per continuar el camí.

És tradició que els participants demanin aigua als veïns, que solen col·laborar amb moltes ganes, per mullar-se i ficar-se sota el foc. En cap cas es poden mullar els diables, ja que la pólvora molla pot explotar sense control en comptes de cremar-se. Per participar en un correfoc cal prendre unes mesures de seguretat mínimes: portar roba de cotó (samarreta de màniga llarga i pantalons llargs), tapar-se el cap amb una gorra o mocador, portar calçat còmode i que agafi bé el peu i seguir en tot moment les instruccions de la organització.