Patrimoni

Antic Hospital i Capella


  • Antic Hospital i Capella Malgrat

Història solidària de l'any 1441

Història

El 29 de desembre de 1441, Hug Descolomer va preveure al testament la fundació d’un hospital a Vilanova de Palafolls (nom que rebia antigament Malgrat de Mar) com a refugi dels pobres de Jesucrist i malalts de la contrada i va establir que la institució havia d’estar regida pels obrers de la parròquia de Sant Genís de Palafolls. L’any 1892 van entrar a servir a l’hospital, obra dels arquitectes Joan i Dionís Torres, les religioses josefines a instàncies del regent de Sant Genís. L’any 1970 les monges, a causa del mal estat en què es trobava l’hospital, van decidir traslladar-se al centre mèdic Natzaret i, l’any 1979, el metge psiquiàtric Valentí Agustí va fundar a l’edifici de l’antic hospital la Comunitat Terapèutica de Malgrat.

Al costat de l’Antic Hospital trobem la Capella, que té una importància pròpia. Aquesta circumstància s’explica perquè el mes de juliol de 1873 i per ordre del bisbe Constantí de Girona, s’hi va traslladar la figura del Santíssim, perquè l’església parroquial es trobava ocupada per tropes liberals. Mentre va durar aquella guerra civil (la Tercera Guerra Carlina) les funcions sagrades es van celebrar a la capella. L’any 1890 se li va concedir tenir continuada reserva del Santíssim Sagrament. Actualment aquesta capella està dessacralitzada i s’hi organitzen diverses exposicions i xerrades al llarg de l’any.

Arquitectura

L’hospital, de planta baixa i pis, té una façana senzilla amb balconada. La capella presenta un portal de llinda, una obertura circular i un petit campanar d’espadanya de coronament. A l’altar major hi havia un retaule barroc dedicat als sants Cosme i Damià, restaurat a principis del segle XX. Al passatge dels Arcs, entre l’Antic Hospital i la casa veïna, observem tres arcs que possiblement corresponen a restes d’antigues dependències de l’hospital.