Noticies

Tradicions catalanes a Malgrat de Mar


Visitar una terra i conèixer la seva idiosincràsia cultural és al què aspira tot viatger del segle XXI, i en aquest sentit, la terra catalana està repleta de festes i tradicions entranyables que Malgrat de Mar acull amb satisfacció dins de la seva població.

Hi ha manifestacions culturals pròpies de Catalunya com la Sardana, la seva dansa tradicional; la Diada, la celebració del dia nacional de Catalunya; o els Castellers, que fan presència en actes i festes majors, però també hi ha altres tradicions que s’emmarquen dins de festes viscudes arreu, com el Caga Tió dins la festa tradicional del Nadal.

La diada de Catalunya, el dia 11 de setembre, recorda la valenta defensa de Barcelona després de 14 mesos de setge, que va acabar amb un trist final pels barcelonins. Cada any, a tot Catalunya es fan recordatoris d’aquest dia amb ofrenes florals i actes institucionals. A Malgrat, l’11 de setembre comença amb una cantada de la Coral Atzavara i els cors de l’Aula Contrapunt, i una lectura de poemes a càrrec del Grup de Poesia de la Biblioteca la Cooperativa, tot davant de l’Ajuntament de Malgrat de Mar. Ambdós actes, finalitzen amb la hissada de la senyera, la bandera nacional de Catalunya. A continuació, es fa la tradicional ofrena de flors per part d’entitats i associacions al Parc de Can Campassol, que acaba amb la lectura d’un manifest. I finalment, el dia acaba també al Parc de Can Campassol amb la ballada de sardanes organitzada per l’Agrupació Sardanista Malgratenca La Barretina.

La Sardana, la dansa tradicional emblemàtica de Catalunya, té un origen ancestral en la tradició de ballar agafant-se de les mans. Al segle XVI és la primera referència escrita que trobem, i fins al segle XIX no la trobem renovada segons els paràmetres actuals (composició, comptes i l’acompanyament del grup instrumental, La Cobla). A principis de segle XX ja tenia una gran popularitat i avui dia s’organitzen Ballades, Concursos de Colles Sardanistes, i els apreciats Aplecs de la Sardana (Reunió de Colles Sardanistes) a tots els pobles de Catalunya. A Malgrat de Mar, i gràcies a l’Agrupació Sardanista Malgratenca La Barretina, se segueix mantenint viva la tradició de ballar Sardanes, i al llarg de l’any se n’organitzen en diferents moments. Aquest any 2019, a Malgrat de Mar, podreu ballar sardanes el 8 de setembre, participar en la Revetlla d’Aplec el 5 d’octubre, i gaudir del 45è Aplec de la Sardana, el diumenge 6 d’octubre. I si sou atrevits, el 8 de desembre podeu participar en el 47è Concurs de Colles improvisades! Tots aquests actes sardanistes, s’organitzen en el Parc de Can Campassol de Malgrat de Mar.

Una de les manifestacions catalanes tradicionals més conegudes arreu i fora del territori català són Els Castellers, la gran revelació dels darrers anys a Catalunya. Una manifestació cultural genuïna derivada d’un ball que acabava amb l’enlairament d’una torre humana. A partir dels anys 90 s’ha anat expandint la tradició per tota la terra catalana i a l’any 2010 van ser reconeguts com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Les torres humanes, cada vegada més completes, són conegudes, valorades i apreciades també fora del territori català. A Malgrat de Mar, la relació amb els Castellers s’ha consolidat des del 2013 quan es va constituir la Colla de Castellers de l’Alt Maresme, els Maduixots, que amb gran orgull aixequen torres humanes, cada vegada amb més complexitat.

I ens queda parlar de l’estimat Caga Tió, una tradició catalana molt arrelada que té l’origen en la voluntat de mostrar als més petits l’amor a la natura, la necessitat de cuidar l’entorn perquè aquest pugui retornar-nos en forma de fruits aquestes cures. En societats rurals, s’escollia un tronc del bosc, i durant alguns dies se’l mantenia calent dels fred hivernals, i se l’alimentava i cuidava. Després, la vigília de Nadal, se’l picava tot cantant una cançó, i en acabat, el Tió donava bones menges. Avui dia, la tradició ha evolucionat, i el Tió “caga” regals als nens, tot i que es manté que els dies previs cal cuidar-lo donant-lo de menjar perquè pugui cagar després. A Malgrat de Mar, con en d’altres poblacions catalanes, l’Ajuntament ofereix als nens la possibilitat de fer cagar el Tió a la Plaça de l’Església.

Vine a Malgrat de Mar i coneix les tradicions catalanes més arrelades al nostre territori!