Noticies

El patrimoni de Malgrat de Mar


El patrimoni de Malgrat de Mar

Un poble amb molta HISTÒRIA

Malgrat de Mar compta amb una àmplia varietat d’espais que t’endinsen en la història a través de la descoberta dels principals monuments i edificis del patrimoni de la vila.

Coneix el nostre patrimoni

A continuació, descobrim els monuments més emblemàtics de la població:

  • L’església de Sant Nicolau. Al segle XVIII se li dóna l’aparença actual, encara que presenta elements de segles anteriors. Amb una façana d’estil neoclàssic es va construir en honor a Sant Nicolau.
  • Peixateries Velles. De finals del segle XIX i ubicades al costat de l’Ajuntament, s’hi venia el peix del poble. Actualment, encara es conserven les pedres on es col·locava el peix.
  • Ajuntament. D’estil modernista, es va inaugurar l’agost de 1913. L’interior ha estat remodelat completament.
  • Centre cultural. És un espai dedicat a les projeccions cinematogràfiques, representacions teatrals i conferències, entre altres. Disposa, a més, de Sala d’Exposicions a la planta baixa.
  • Biblioteca Municipal La Cooperativa. Inicialment era una casa senyorial construïda a finals del segle XVI. Hi vivia la família noble dels Clapers. Posteriorment va complir moltes altres funcions: hospital de sang (s.XVIII), seu del Casino Malgratenc (s.XIX) o seu d’una cooperativa obrera de consum (s.XX). Es va reformar totalment el 1998 i, a dia d’avui, alberga la Biblioteca Municipal La Cooperativa.
  • Ca l’Arnau. Residència d’estil modernista, construïda l’any 1914. Es va restaurar i va acollir durant 10 anys l’Escola Municipal de Música. Actualment és la seu de diverses dependències municipals.
  • Antic Hospital i Capella. L’any 1441, Hug Descolomer va fer donació dels seus béns a fi que es construís un hospital pels pobres de Jesucrist. L’Hospital, actualment, fa funcions de centre terapèutic i la capella adjunta serveix per fer-hi actes culturals.
  • Can Campassol. Autèntic pulmó i espai verd privilegiat que albergà una casa colonial on Zenòbia Camprubí, amb qui es casà el premi Nobel de literatura Juan Ramon Jiménez, passà alguns estius d’infantesa. Actualment hi està ubicat el Casal dels Jubilats.
  • La Pilona. Des de qualsevol de les nostres platges i en direcció sud, al bell mig del mar, es pot veure una pedra anomenada la Pilona. Es tracta de la base d’una plataforma artificial que servia, al començament del segle XX, com a punt d’embarcament del material de ferro de les mines de can Palomeres. Es transportava el ferro des de la muntanya fins al mar mitjançant un sistema de vagonetes, cablejat i torres metàl·liques.
  • Torre de la vídua de can Sala. edifici d’estil modernista de l’any 1909, obra d’Esteve Rocafort i Carreras. Conté treballs de forja a les baranes ondulades i decoració amb ceràmica i elements de l’època.