fbpx

Noticies

La Mongeta del Ganxet


La qualitat del producte amb denominació d’origen

UN Producte amb Denominació d’Origen Protegida (DOP): LA Mongeta del Ganxet

La mongeta del ganxet és una varietat de fesol amb unes característiques organolèptiques úniques. Està inscrita al registre de productes amb denominació d’origen protegida i es cultiva als camps de Malgrat de Mar, entre d’altres poblacions de la regió. El gust suau, la gran cremositat i el fet que se’n percebi poc la pell quan en menges fan que sigui el producte gastronòmic estrella de la zona del Maresme i, també, de la nostra població.

Morfològicament, té l’aspecte d’un fesol blanc en forma de ronyó, és a dir, ganxut i pla. En coure-les, la pell se’ls torna fina i, per aquest motiu, són molt suaus al paladar. Els camps de Malgrat de Mar són un indret òptim per al cultiu d’aquest llegum gràcies a la climatologia mediterrània temperada que permet la maduració del gra durant els mesos de setembre i octubre. A més, els sòls de Malgrat presenten textures francoargiloses i francoarenoses, ideals per al conreu d’aquesta varietat.

A Malgrat de Mar, la mongeta del ganxet la distribueix la Cooperativa Agrícola Progrés-Garbí i entre les activitats que se celebren entorn al producte hi ha les Jornades Gastronòmiques del Fesol del Ganxet al Maresme.

mongeta del ganxet

Aquestes jornades se celebren els mesos de novembre i desembre, moment en què el producte assoleix la màxima qualitat, i hi participen diversos restaurants de la zona. La gran varietat de plats i possibilitats gastronòmiques que ofereix fan que la mongeta del ganxet sigui un producte habitual en totes les cuines dels restaurants i molt fàcil d’incloure a les receptes de casa. Algunes de les propostes gastronòmiques d’edicions anteriors van ser ous estrellats amb foie i fesols del ganxet de Malgrat, cassoulette de fesols del ganxet i tripa, fesols del ganxet amb peus de porc, bacallà amb cloïsses i fesols del ganxet gratinat amb allioli de mel, sopa de fesol del ganxet amb bacallà i fesol del ganxet amb carn picada macerada, entre d’altres.

Si véns a visitar Malgrat de Mar aquests mesos de l’any, no ho dubtis i gaudeix de les Jornades gastronòmiques del Fesol del Ganxet.