fbpx

Noticies

Malgrat a peu: Rutes de muntanya per la Costa de Barcelona


Els amants de la muntanya tendeixen a buscar rutes ben allunyades del mar, però obliden que en indrets com la Costa del Maresme, la muntanya és ben a prop i ofereix grans oportunitats per descobrir-la. A Malgrat tenim rutes de muntanya pròpies aptes per tots els públics, que ens permeten arribar a destins emblemàtics per nosaltres, i que també són enllaç de rutes de més envergadura que uneixen diferents poblacions de la Costa de Barcelona.

Una de les rutes de muntanya de Malgrat més populars és la que ens porta fins al paratge de Santa Rita, un enclavament que uneix fe, senderisme i cultura popular. És una ruta propera al nucli urbà, que passa per un entorn forestal fins arribar a una petita ermita que fou reconstruïda després del seu enderrocament durant la Guerra Civil. Temps enrere, aquest paratge acollia un aplec la diada de Sant Ponç, la capella que domina el paratge era anomenada capella de Sant Ponç. Avui dia, és coneguda com Ermita de Santa Rita, perquè la tradició de la resada de la novena a Santa Rita (patrona dels impossibles), ha perviscut fins als nostres dies. És una opció vàlida per cames de qualsevol edat i condició, ja que, prenent-la com una passejada llarga, en una hora podem tenir enllestits els 2’5km de la ruta que comprèn un desnivell màxim de 41m. Un dels seus encants són les meravelloses vistes de les que poden gaudir els caminants quan arriben al cim, espais naturals de camp i muntanya com ara el Pla de Grau, o diferents turons de Malgrat. Des de Malgrat Turisme, us donem un gran consell per gaudir al màxim d’aquesta ruta de muntanya: diumenge matí, aixequeu-vos ben d’hora i prepareu uns bons entrepans, feu la caminada fins a Santa Rita i un cop allà, seieu-vos a esmorzar deixant-vos fondre amb la natura que aquesta ruta de muntanya de Malgrat us brinda.

La segona ruta de senderisme per Malgrat que destaquem des de Malgrat Turisme, és la que ens durà fins al Turó d’en Serra, passant per les Mines de Can Palomeres. Cal comptar amb unes 3 hores de camí per completar-la, però val tant la pena el que podreu veure ens els seus 5’6km de recorregut, que no us empenedireu d’haver-la escollit. És important destacar que la ruta del Turó d’en Serra requereix certa preparació física prèvia ja que recorre camins més complicats amb corriols i desnivells que poden arribar als 229m com a màxim. La primera parada del camí serà per descobrir el secret que amaga la muntanya de Can Palomeres, que no és altre que la seva riquesa en ferro. Tot i que durant molts anys es va intentar explotar d’una manera o altra, no va ser fins al 1911 que una companyia francesa del Ferro va aconseguir-ho, tot organitzant un sistema de vagonetes aèries per tal de transportar el ferro fins a La Pilona (una construcció enmig del mar que ha esdevingut un símbol de Malgrat), des de la qual es carregaven els vaixells que distribuïen el ferro arreu. Tot i l’enginy d’aquesta companyia, l’èxit no va poder durar a causa de l’esclat de la Primera Guerra Mundial, que va provocar l’abandonament, deixant en el record de Malgrat una empremta minera que avui es pot contemplar a través de la ruta del Turó d’en Serra. Val a dir, de totes maneres, que durant la Guerra civil espanyola, les mines de Can Palomeres van ser un bon aliat per refugiar-se dels bombardejos. Les mines es poden contemplar, però no es permet entrar-hi per evitar possibles perills. Això sí, al llarg dels anys hi ha hagut qui ha sabut donar-los una utilitat: una variada població de ratpenats que n’ha fet casa seva, i que ara està protegida per la Xarxa europea natura 2000.

Com dèiem, el destí de la ruta és el Turó d’en Serra, un turó des del qual el caminant podrà divisar el magnífic delta del riu Tordera, un meravellós espectacle natural i visual, que d’altra banda, també es pot visitar des de Malgrat de Mar.

Enllaçada amb aquesta, trobem la ruta PR-C 146 que s’inicia a la població de Calella i que passa per Santa Susanna, Malgrat acabant a Sant Genís de Palafolls. Aquesta ruta requereix d’una gran preparació prèvia, ja que recorre 31km, però si sou amants de la muntanya i del senderisme, us encantarà conèixer la muntanya que la Costa de Barcelona amaga darrere seu. Us esperem perquè la descobriu des de Malgrat de Mar!

ermita santa rita

 

mines de can palomeres