fbpx

Noticies

La Torre del Castell


Un espai verd ideal per passejar i per gaudir d’una estona de tranquil·litat

La Torre del Castell: Zona de Guaita

La Torre del Castell, també coneguda com la Torreta del Castell o Torreó és una torre de guaita d’estil militar ubicada al cim del parc del Castell de Malgrat de Mar. És un dels elements identitaris del municipi i està protegida com a Bé Cultural d’Interès Nacional i Local.

La seva història està vinculada al castell de Palafolls, població veïna de Malgrat, ja que en depenia per funcionar. Es tracta de les restes d’un dels recintes bastits pel senyor del castell de Palafolls, al segle XIV, per defensar el nucli de la població, que en aquell temps duia el nom de Vilanova de Palafolls. En textos del 1382 també s’esmenta que s’usava per a tasques de defensa contra els pirates. Més endavant, al segle XVII va funcionar com a bateria de costa.

El juliol de 1696, durant un atac dels francesos, el castell va patir grans destrosses. En una carta de l’any 1836, el comandant d’armes de Malgrat parla d’un atac a la fortalesa per part dels carlins el 16 de novembre a la nit, i posteriorment, d’un altre el dia 6 de desembre.

L’indret va seguir sent lloc estratègic els segles següents i durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939) s’hi establí una bateria de costa i un niu de metralladores. A la torre parcialment derruïda, els republicans hi van fer un afegit de rajoles amb espitlleres amples a la part superior i, a la zona que mira cap al mar, s’hi va obrir un forat per posar les metralladores. A més, s’hi van construir uns refugis davant dels tres paraments semicirculars on reposaven les peces d’artilleria. D’aquests refugis només es veu l’entrada mig enterrada d’un d’ells; l’altre resta soterrat, com també el parament de mig.

Actualment, només es conserva un terç de l’alçada original de la torre. Fa entre 5 i 6 metres d’amplada i té uns murs de 70 cm de gruix. Un espai verd ideal per passejar i per gaudir d’una estona de tranquil·litat. Tot i que es troba a la part elevada de la vila, hi ha un ascensor al centre urbà que puja fins a al parc. T’ho perdràs?