fbpx

Noticies

La Festa Major de Sant Nicolau a Malgrat de Mar


El dia 6 de desembre Malgrat de Mar celebra una de les festes més entranyables de la població. En honor a Sant Nicolau, s’organitzen un munt d’activitats que fan més alegres aquests primers dies de fred del mes de desembre.

Aquesta festivitat es remunta a molts anys enrere, i com tantes d’altres, té el seu origen en la religió. A Vilanova de Palafolls (antic nom de Malgrat de Mar), es va construir una nova església (l’actual Parròquia de Sant Nicolau) l’any 1561, i calia otorgar-li un patró que fes bona representació de la idiosincràsia del poble. La proximitat amb el mar i la importància marinera de què gaudia aleshores Malgrat, va fer que s’optés per Sant Nicolau, patró dels mariners, que s’acompanyaria de Sant Antoni Abad, patró dels animals i advocat de les persones. Així, Malgrat es protegia dels possibles perills que poguessin venir de terra o de mar.

Aquesta devoció a Sant Nicolau, va fer que la població organitzés des de bon inici, diferents actes religiosos en honor de la festivitat del sant. Aquests actes religiosos, es van anar acompanyant d’altres actes de caire social com mercats o balls, i han evolucionat fins a la Festa de Sant Nicolau que coneixem en el dia d’avui. El llarg recorregut d’aquesta festivitat d’hivern ha vist passar moltes activitats, per exemple, l’any 1901, sabem que matí i tarda s’organitzaven balls de sardanes amb les associacions més destacades de l’època, el Casino i La Barretina Vermella. També sabem que hi havia balls de saló a la sala Dorada de la societat La Lleialtat, i que l’esmorzar de Festa Major era un xai ben engreixat, comprat a la Fira de Sant Miquel d’Hostalric.

Parròquia Sant Nicolau
Festa Major Sant Nicolau

Avui dia, la Festa Major de Sant Nicolau es complementa amb moltíssims actes variats per nens i per adults, que s’afegeixen a l’ofici religiós per Sant Nicolau que perviu encara. Un dels esdeveniments més esperats és el Mercat tradicional de Sant Nicolau amb productes artesans i locals, que s’ubica als carrers del Casc Antic de Malgrat. Però hi ha moltes altres activitats on la població participa amb entusiasme durant aquesta festivitat: tenim Concerts diversos, els diables ens ofereixen els Versots, la Tabalada, el Correfoc Infantil i la cercavila amb el Bestiari, la Trobada de Gegants, la Jornada Castellera amb els Maduixots de l’Alt Maresme, diferents espectacles per la mainada, el ball de Festa Major… Són moltes les oportunitats que ofereix Malgrat durant la seva Festa Major de Sant Nicolau!

No perdis l’ocasió de conèixer de primera mà la Festa històrica de Sant Nicolau. Vine i gaudeix de totes les activitats que Malgrat té preparades per a tu!

Correfoc Malgrat
Mercat Sant Nicolau