fbpx

Noticies

Història i Cultura a Malgrat de Mar


Moltes poblacions de la Costa de Barcelona van néixer en plena Edat Mitjana. Eren en moltes ocasions, extensions de pobles d’interior, que en un principi donaven l’esquena al mar. Malgrat de Mar, en el seu naixement, es coneixia com a Vilanova de Palafolls, però avui s’ha convertit en una ciutat moderna, oberta al mar i oberta també a reconèixer la seva història i el patrimoni que ha anat recollint durant tots els seus anys d’existència.

La història i la cultura de Malgrat de Mar es coneixen amb els seus monuments i els edificis històrics que han tingut diferents usos al llarg del temps. El patrimoni malgratenc és accessible a tothom, es pot gaudir amb una passejada planera ideal també per a bicicletes.

Una de les edificacions més antigues de Malgrat, és la Torre del Castell, una torre que s’ubica dins del Parc del Castell i que es documenta per primera vegada l’any 1382. Sembla que havia de formar part d’un conjunt constructiu més ampli, però només n’hem llegat la torre, que hauria tingut un ús defensiu i militar en diferents moments de la història. La Torre del Castell és avui dia l’únic Bé Cultural d’Interès Nacional de Malgrat de Mar. Si es vol visitar, i no cansar-se gaire, (el Parc del Castell es troba dalt d’un turonet) es pot fer servir un ascensor inclinat des del mateix centre de Malgrat.

L’església Parroquial de Sant Nicolau és un altre puntal del patrimoni històric de Malgrat. Al bell mig del poble, l’església té un llegat de més de 500 anys, i un campanar datat del s. XVIII que resta inacabat. La façana d’estil neoclàssic té la imatge de Sant Nicolau de Bari al qual es dedica el temple.

Després d’aquestes dues referències del patrimoni malgratenc, ens ubiquem ara en una època més propera, en què a Malgrat van proliferar edificis arquitectònics amb tocs modernistes. Alguns d’ells eren d’iniciativa privada, com ara la Torre de ca l’Arnau o la Torre de la Vídua de can Sala, ambdós iniciats a principis del segle XX com a habitatge familiar. El temps i l’abandonament progressiu havia anat debilitant els edificis, però la seva adquisició per part de l’Ajuntament de Malgrat de Mar, ha fet que es renovin i reformin recuperant gran part de la bellesa amb què van néixer. Avui dia acullen dependències municipals, i conserven l’encant de l’arquitectura modernista, amb elements ornamentals característics com els motius vegetals o el famós trencadís. Poder veure’ls en viu és gaudir d’un patrimoni català compartit que va tenir en la figura d’Antoni Gaudí el seu referent principal.

Precisament fou un company d’estudis de Gaudí, el que va iniciar un projecte per ordenar un caòtic i incipient Mercat Diari de Malgrat. L’arquitecte Camil Oliveras Gensana fou, així, l’encarregat de donar forma a l’espai que avui encara es coneix amb el nom de Peixateries Velles i que durant molts anys ha acollit les parades de peix, de carn, i més tard també de llegums, fins que van ser traslladades a les instal·lacions actuals del Mercat Municipal.

I encara trobareu més mostres de l’arquitectura modernista a Malgrat de Mar, si us acosteu a l’edifici conegut com a Escoles Velles i Cases dels Mestres, obra de l’arquitecte Juli M. Fossas Martínez. D’aquest patrimoni, avui també part de les dependències municipals de Malgrat, n’hem de destacar els elements decoratius de ceràmica i els preciosos esgrafiats de la façana que fan referència a les virtuts cardinals. També l’edifici de  l’Ajuntament de Malgrat de Mar s’inclou dins d’aquesta concepció modernista, en clar equilibri entre els usos decoratius de trencadís de ceràmica, i la contenció més pròpia del Noucentisme català. Val la pena visitar-lo i gaudir amb la història i bellesa que ofereix.

Finalment, i dins d’aquest ampli i magnífic patrimoni cultural de Malgrat, volem que el visitant malgratenc, conegui la bonica història que s’amaga rere l’edifici de l’Antic Hospital i Capella, un edifici discret i sobri, però amb gran encant històric. L’any 1441 Hug Descolomer va preveure en el seu testament, la creació d’un hospital per acollir els més pobres. Més tard, les germanes josefines van entrar-hi, marxant després i deixant pas a la comunitat terapèutica de Malgrat, present des del 1979. La Capella, just al costat de l’edifici de l’Hospital, va acollir oficis i imatges de sants durant la tercera guerra carlina, ja que l’església estava ocupada per tropes liberals. Així, aquest edifici, que és patrimoni de tots els malgratencs, s’ha dedicat sempre als altres i al refugi d’aquells que ho han necessitat.

Precioses edificacions, cultura, arquitectura modernista, històries boniques… tot aquest patrimoni és el que ha vist créixer i embellir-se la població de Malgrat de Mar. Cada un d’aquests edificis, és un indret que val la pena conèixer i visitar, i amb una passejada tranquil·la i planera, els podreu contemplar agradable i fàcilment. La nostra història us espera, acompanyeu-nos a Malgrat i descobriu tot el que s’amaga rere el nostre patrimoni cultural.