fbpx

Noticies

Espais Naturals De Malgrat De Mar


Si bé és cert que la majestuositat del patrimoni material de Malgrat és un tresor creat per l’home, el patrimoni natural de Malgrat és un privilegi d’incalculable valor que sembla fet per a la contemplació i el gaudi humà. Malgrat de Mar compta amb diferents espais on la natura és la protagonista i en aquest post en citarem tres: el Pla de Grau, el Delta de la Tordera i la Platja de la Conca.

El Pla de Grau de Malgrat de Mar, és un gran espai agrícola protegit d’unes 400 Ha d’extensió, on es cultiven productes de l’horta que són comercialitzats en gran part a través de la Cooperativa Agrícola Progrés-Garbí, que es troba dins mateix del municipi de Malgrat de Mar. Els productes d’horta més habituals que podem trobar són la patata, l’enciam, el tomàquet, el fesol tendre, l’escarola o el fesol del ganxet. Precisament, són aquests últims, l’escarola i el fesol del ganxet, els que han esdevingut els productes més importants del Pla de Grau a Malgrat. El Fesol del Ganxet, és considerat com un producte amb denominació d’origen protegida (DOP). La major part de la producció es ven directament a mercats i restaurants. Pel que fa a l’escarola, l’altre producte estrella de l’horta de Malgrat al Pla de Grau, se n’exporten uns 4 milions l’any, cap al mercat francès majoritàriament.

El Delta de la Tordera a Malgrat de Mar, és un espai protegit que marca la fi del poble de Malgrat i l’inici de Blanes, i que forma una llacuna aïllada del mar amb una privilegiada bellesa. El riu Tordera, que neix a 1100 metres d’altitud i que recorre 61 km per arribar al mar, ens ofereix un espectacle natural en el seu tram final formant un Delta amb un alt valor ecològic, hàbitat d’espècies molt diverses, i desembocant al Mar Mediterrani, encisant aquells qui el contemplen. La flora del Delta de la Tordera comprèn canyissars i certs arbres de ribera com àlbers, oms, salzes, robínies o verns. La fauna del delta de la Tordera, com en tot espai humit de ribera, està formada per una gran quantitat d’invertebrats, i de vertebrats com llangardaixos, serps, alguna tortuga de rierol, i moltes aus de diferents espècies (ànecs collverds, corriols camanegra, martinets blancs, gavines corses, rossinyols, etc.) de les que podem observar llurs moviments migratoris des d’una torre de guaita.

Per últim, destaquem la zona de dunes de la platja de la Conca a Malgrat de Mar, un espai natural protegit on l’entorn (que podria semblar contraproduent per ser sorrenc i amb una salinitat elevada) facilita l’enriquiment d’unes plantes molt especials pròpies de les zones dunars. La gran majoria són plantes psamòfiles que han desenvolupat recursos propis per contrarestar els efectes de la sal, de l’excés de sol o del vent. Els temporals, tot i que a priori poden ser negatius, també han contribuït a enriquir la vegetació de la zona perquè l’alçada de la marea aporta noves llavors de plantes que s’adapten a zones com la Platja de la Conca de Malgrat de Mar. És important destacar les propietats medicinals i culinàries que es poden extreure d’algunes de les plantes d’aquesta zona.

Val la pena descubrir els espais naturals de Malgrat de Mar i conèixer què s’amaga en ells, comprendre la gran importància que tenen, i ser conscients de la nostra tasca de respectar-los i tenir-ne cura.